Blog 9

| 25-1-2018 | Proefwerkweek! Krijg jij er kriebels van, spanning of juist een feestgevoel?? Elke leerling ervaart de proefwerkweek anders. Sommige leerlingen hebben de proefwerkweek er al bijna op zitten, sommige starten net. In één week toets momenten hebben. In de ochtend 1 of 2 proefwerken, de rest van de dag heb je de tijd om te leren (of leuke dingen te doen).

Voor de ene is het een feest, die vinden het wel prima en weten dat ze toch wel een voldoende halen. Met dat gevoel heb je dus een week lang extra veel vrij om leuke dingen te doen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Voor sommige leerlingen komt een proefwerkweek hard aan. Je staat niet goed gemiddeld en je doel is om in de pww je punten op te halen. Heel de dag hard blokken, samenvattingen maken en continue het gevoel hebben ‘ik kan het niet’. Frustraties lopen hoog op, je loopt achter en geeft de moed op.

Voor deze leerlingen een aantal tips!

– Zodra je schema en toetsen bekend zijn voor de proefwerkweek, ga je een reële planning maken. Houd rekening met je sport, verjaardagen en andere activiteiten.
– Wissel leren af met maak werk en gun jezelf ook pauze
– Een rommel op je kamer = rommel in je hoofd…zorg dat je kamer er opgeruimd uitziet
– Je telefoon heb je niet nodig tijdens het leren. Leg deze uit het zicht, het liefst op een andere kamer.
– Je tablet/ipad heb je soms wel nodig voor het leren. Schakel meldingen uit, zodat je niet wordt afgeleid door een leuke snapchat of appje.
– Geef jezelf een bepaalde tijd voor een vak met daartegenover een beloning
bijv. Ik ga nu 30 minuten leren voor biologie, paragraaf 2 en 3. Als dit zonder afleiding lukt, mag ik van mezelf 10 minuten een filmpje kijken van mijn favoriete vlogger.
– Houd jezelf aan je ‘eigen’ afspraak, want wie houd je anders voor de gek?
– Ontspanning naast het leren is ook erg belangrijk! Ga uiterlijk door tot 20.00u, kijk je favoriete serie of app/snapchat/instagram met je vrienden/vriendinnen en…..
– Ga op tijd naar bed. Met een goede nachtrust kan je je de volgende dag veel beter concentreren.

SUCCES allemaal!